Zonnepanelen

Zonne-Energie is geen Rocket Science…..

Zonnepanelen op de overkapping achter in de tuin, hoe makkelijk is dat te realiseren? Nou, na wat uitzoekwerk was dat eigenlijk best goed zelf te doen.

De overkapping staat zo’n 30 meter achter het huis en dat was eigenlijk de grootste uitdaging. Hoe leg je daar een kabel heen die ook volgens de norm op 60 cm diepte ligt.. Gelukkig verhuren ze bij Jansen Verhuur in Bergijk een kettinggraafmachine waarmee je heel gemakkelijk een mantelbuis met meerdere kabels op de vereiste diepte legt.

Voor de zonnepanelen kun je eenvoudig meerdere offertes aanvragen, en op basis daarvan je eigen huiswerk doen bij solar-bouwmarkt.nl. Zelf heb ik voor de modulaire opzet gekozen met micro-omvormers van Enphase, achter elk paneel 1 IQ7+ omvormer, hierdoor kan ik makkelijk het aantal panelen in de toekomst nog veranderen/uitbreiden. Belangrijk bij de keuze van de zonnepanelen is te kijken hoeveel dak je met zonnepanelen kunt bedekken, want elk paneel extra (ongeacht de positionering), levert in absolute zin meer opbrengst op. Op de garage heb ik ook panelen geplaatst maar door de kiwi struik heb ik nog wat dakruimte overgelaten 😎

Geweldig is het vervolgens om te zien, zodra de zonnepanelen er liggen, dat de slimme meter teruglevering gaat noteren!

Middels de Enlighten website van Enphase is de opbrengst van al je zonnepanelen te volgen. Deze cijfers zijn ook eenvoudig (automatisch) in pvoutput.org te laden, zodat je er gemakkelijk nog extra gegevens bij kunt laden (temperatuur, teruglevering), eventueel estimates kunt maken en je systeem met andere kunt vergelijken.

Op basis van deze gegevens loont het om de verschillende bomen bij de achterburen snel te kappen. 😃

Jan Wertenbroek
Jan Wertenbroek
Over vanalles en meer

Dromen over mierenzuur en data, terwijl het huis steeds verder ge-automatiseerd wordt.

Gerelateerd